Valusad Kannalõhed? Siit leiad lahenduse! – Jalaravi Tarbed

Valusad Kannalõhed? Siit leiad lahenduse!

Kannalõhed ja hoolitsemata jalad. Kuidas õppida oma jalgade eest hoolt kandma nii, et seda saaks ise teha?

Ära häbene küsida abi. Proovi uusi teenuseid ja räägi oma murest arstile, sõbrannale, lähedasele, poes klienditeenindaja ehk oskab soovitada kuhu pöörduda. Kui kannad valutavad siis see ei pea nii olema. On lihtsaid vahendeid ja teenuseid mida saab enda heaolu jaoks kasutada.

Jalaravi kabinetid tulevad appi spetsiaalselt väljatöötatud teenusega. Samuti on müügil tooted mis on just sellele probleemile valmistatud. Tooteid leidub poodidest, apteekidest kui ka Jalaravi kabinettidest.

Miks tekivad kandadele lõhed?

Kannalõhed tekivad erinevatel põhjustel.

Kannavalul võib olla mitu põhjust, millest levinuim on kuiv nahk mis venib ja lõheneb, tekib pragu või rebend (lõhe, ragadi). Venimatu nahk praguneb isegi pärisnahkeni. Lõhe võib veritseda ja olla väga valus. Põletiku korral punetab ja kuumeneb, samuti võib põletik tekkida.  Prao kaudu on võimalus, et organismi satuvad bakterid, mis omakorda võivad põhjustada infektsiooni, isegi valuliku roospõletiku, mis vajab haiglaravi.

 

Tekitajad:

Tugev kannalöök kõndimisel suurendab survet kannapiirkonnas. Tallatugedest saab abi. Vaata siia
Paljajalu kõndides muutub jalatalla nahk valusaks, pakseneb, kuivab ja lõheneb.
Nahapaksendi rebenemine ja jõuline kraapimine põhjustavad pragude/lõhede teket.

Seisev töö, rasked tööplatvormid, liigne kehakaal ja kannal olev rasvapadja vähenemine soodustavad samuti kannalõhede teket.

Lühikese sandaali kannaserv venitab nahka ja kand pundub üle sandaali ääre, mis viib lõhenemiseni. Surve tõttu nn. hobuserauakujuline kõvastumine (induratsioon), mis venitamisel praguneb. 

Milline on kannalõhe?

Lõhe on nahale tekkinud kare nahamurd. Naha venituskohtades tekivad praod, näiteks kannal, jalalaba peal ja suurte varvaste külgedel.

Kuidas kodus hooldada kannalõhesid?

Tõhustatud kreemitamine uuread sisaldava kreemiga. Uurea seob tõhusalt niiskust ja pehmendab kuiva nahka. Kreemi leiad siit:

Piltidel: Foot Repair kreemi kasutatud 2xpäevas ja 4 kuud.

Lisaks saab puhtale, rasvavabale ja kuivale kannanahale liimida erinevaid kaitseteipe. Väikesi ja madalaid pragusid saab kaitsta nahateibiga. Kuid selleks,et nahk oleks elastne ja terve on parim valik 2 korda päevas hooldada jalgu kreemiga.

Samuti õige suurusega kingad, polsterdatud sokid ja sisetallad vähendavad põrutust ja survet jalataldadele ning soodustavad pragude/lõhede paranemist.

Tallatoed leiad siit

 Sokimaterjalid ja niiskuse transport nahale:

Niiskuse transporti naha pinnalt läbi sokkide ja jalanõude välismaterjali nimetatakse higi liikumiseks.

Kõndimise tugifaasis surutakse jala tald vastu kinga, jalavõlv langeb ja pumpab sokist välja higistamisest tekkiva niiskuse.

Niiskus pumbatakse jalanõudest välja peamiselt sisekaare juures olevast suuavast.

Osa niiskust läbib hingava jalatsimaterjali. Seda juhtub igal sammul, kui jalg surub vastu sokki ja kinga. Sokikiud jagunevad niiskust neelavateks (hüdrofiilseteks) ja niiskust läbilaskvateks ning transportivateks (hüdrofoobsete) kiududeks. Sokimaterjalidest imab puuvill niiskust 14 korda rohkem kui Coolmax® kiud ja kolm korda rohkem kui akrüülkiud. Teiseks imab vill kõige rohkem niiskust. Lambavilla soovitatakse ka varvaste vahele panna enne soki jalga panemist. Lambavill imeb niiskuse varvaste vahelt ja nii hoiab ta soki sees mikrokliima heana. Lambavilla leiad siit

Puuvillasest materjalist sokid on halb materjal niiskuse transportimisel nahka.

Puuvill hoiab niiskust 10 korda kauem kui akrüülkiud. Kui puuvillase soki kiud saavad märjaks, siis need paisuvad ja vajuvad kokku. Niiskust transportivad õhuvahed ummistuvad ja niiskus salvestub soki sisse. Pärast paaritunnist kandmist on puuvillane sokk pingul ja nahk niiske. Niiske sokk suurendab hõõrdumise ja villide teket.

Niisketes sokkides väheneb perifeerne vereringe, jalad külmetavad ja saavad kergesti külmakahjustusi. Soki lööke summutavad omadused nõrgenevad või kaovad täielikult. Sokikiududest paisub kõige enam puuvill 45% ja vill 25%; akrüülkiud paisub vaid 5%.

Puuvilla sokkide kandmisel soovitame kasutada deodoranti.

Deodorandi leiad siit

 

Peamised sokimaterjalid on looduslikud kiud ja sünteetilised kiud (tehiskiud). Looduslikust kiust siid näiteks vooderdisokkides kandes kannab sokilt hästi niiskust välja. See on ideaalne valik nahale. Harjatud puuvillast valmistatud sokkide võime niiskust transportida on parem kui traditsioonilisel puuvillal.

Kombineerides looduslikke materjale ja sünteetilisi kiude, on sokkidele saadud uut tüüpi omadused, nagu tõhus niiskuse transportimine, soojusisolatsioon, vastupidavus ja kiire kuivamine võrreldes traditsioonilise puuvillaga.

Sünteetilistest kiududest tõstavad sokkide tehnilisi omadusi nagu niiskuse edasiandmisvõimet, soojusisolatsiooni, mugavust ja vastupidavust. Struktuursed kiud on tugevdavad, hoiavad soki vormis ja täiendavad teiste materjalide omadusi. Tänu neile on sokk vastupidav, painduv ja jala kujuga väga kohandatav.

Sokid leiad siit

Sokkidesse kootud tugevdused kaitsevad nahka ja küüsi ning leevendavad jalatalla survet.

Sokidesse kootud tugevduste eesmärk on kaitsta jalanahka ja küüsi hõõrdumise ja löökide eest ning vähendada jalatalla koormust, survet, valu ja jalahaavade tekkimise ohtu. Oluline on tugevdada jalalaba, kanna ja varbaosa, kuna need piirkonnad on kõndimise ajal kõige rohkem kuluvad osad.

Näiteks sellised sokid:

Tugevdatud sokid. Kanna ja varba tugevdused neelavad lööke, vähendavad survet ja ühtlustavad koormust. Soki otsas olevad tugevdused kaitsevad küünekahjustuste eest. Foto: Jukka Pääkkönen

 

Jalalaba nahapiirkondade kaitsmise vajadus sõltub jalgade seisundist, haigusest (diabeet, reumatoidartriit, nahahaigused, osteoartriit), kasutatavatest jalanõudest, koormuse kestusest ja intensiivsusest ning maastiku väljakutsest.

Sokid leiad siit

Kuna diabeetikute ja reumatoidartriidiga inimeste jalgade struktuurimuutused suurendavad survet jalataldadele ning toovad kaasa nahakahjustusi ja haavu, soovitame nende vältimiseks kasutada ravisokke, millel on tugevdused kannas ja põlveliigeses ning soki kiududel on terapeutilised motiivid. Sokid sobivad ka inimestele, kellel on jalavalud ja nahamuutused taldadel ja varvastel. Sokid on tavalisest paksemad ja võtavad rohkem ruumi kui kingad, seega tasub need kingi ostma minnes kaasa võtta.

 

Kasutage ekstra tugevdatud sokke koos tallatugedega kui

Teil on järgmised mured:

1. Selja- ja kannavalud

2. Kahjustatud löögi neeldumismehhanismid, nt osteoartriit, rasvapatjade atroofia

3. Haigusega seotud sensoorsed häired (diabeet, reumatoidartriit, nahahaigused), jalatalla rõhu tõus, haavandite risk, jalahaavandid

4. Jalaoperatsiooni tagajärjed

5. Tugev trenn ja sport. Eriti järsul maastikul liikudes, et vältida küüneprobleeme.

Tallatoed leiad siit: 

Kui siiski tunned, et vajad abi või nõustamist - pöördu meie podoloogide poole. Aja saad broneerida siit

Terveid jalgu soovides, 

Kasutatud terveyskirjasto materjali.