Soolatüügas - Kas see on valus? – Jalaravi Tarbed

Soolatüügas - Kas see on valus?

Mis on Soolatüügas?

  • Soolatüügas on viiruse põhjustatud healoomuline nahamuutus.
  • Soolatüügaste kadumist võib kiirendada Jalaravi Kabinetis spetsiaalse hooldusega. 
  • Aja saad Jalaravi Kabinetti broneerida siit
  • Tavalised tüükad esinevad eriti kätel ja jalgadel, mõnikord ka teistes kehaosades. Tüügas on esialgu nahavärvi muhk, mis kasvab ja muutub karedaks. Vananedes võivad tüükad praguneda ja olla valusad.
  • Tüükad on healoomulised ja kaovad tavaliselt iseenesest antikehade tootmise algusega.

Harilikke Soolatüükaid (ladina keeles verruca vulgaris) leidub eelkõige kätel ja jalgadel, mõnikord näol ja muudel kehaosadel.

Nende põhjustajad on inimese papilloomiviirused (inimese papilloomiviirus, HPV), millest on teada veel sada erinevat. Nende hulgas võib vähemalt viis alatüüpi põhjustada tavalisi tüükaid. Ühes tüükas võib olla kaks erinevat viirust.

 Kuidas tunda ära Soolatüügas?

Broneeriaeg siit

Jalataldadel on kahte peamist tüüpi tüükad: üksikud tüükad, mille ümber võib jalatallale tekkida nahapaksend, või väikesed tüükad, mis kasvavad üksteise kõrval kuni mitme sentimeetri suurusel alal nn. mosaiiktüükad.

Tüükad on tavaliselt kergesti tuvastatavad, st diagnoositavad.

Tüüka puhastamine paksendist põhjustab tüügas punctate verejooksu. Küünealust tüügast võib pidada küüneseeneks ja tallaalust soolatüügast hoopiski konnasilmaks. 

Verrucous kartsinoom on jalgades esineva lamerakk-kartsinoomi haruldane variant. See on madala kvaliteediga kasvaja, mis tavaliselt tuleneb kroonilise trauma ja ärrituse piirkondadest. Neid kahjustusi kipuvad patsiendid ja arstid sageli ignoreerima, kes ravivad seda nagu iga teist mittetöötavat haavandit.

 Soolatüüka kodune ravi.

Tüükad ei pea tingimata ravima.

Nad on healoomulised ja kaovad iseenesest antikehade tootmise algusega.

Soolatüügaste põhjustatud valu või kosmeetiline kahjustus on aga põhjuseks minna ravile või proovida ise kodus leevendada olukorda. Ravi eesmärk on vähendada nähtavat tüügaste kudet ja provotseerida immuunvastust tüükaviirusele.

Apteegis müüdavad käsimüügiravimites olevad soolatüükaravi preparaadid sisaldavad salitsüülhapet, piimhapet, metaani/sipelghapet näiteks. Preparaadid pehmendavad tüükaid, hõlbustades töötlemisviise.

Dimetüüleeter, külmutav aerosool tüükade raviks, võib kiirendada tüükaste paranemist kätel, kuid see ei tööta tüükade puhul jalataldadel.

Millal tuleks Soolatüüka ravile pöörduda Jalaravi kabinetti?

Kui jalataldadel olevad soolatüükad takistavad liikumist või kätel on soolatüükad valulikud, ega ole reageerinud korralikult teostatud kodusele hooldusele.

Siis tuleks viivitamatult pöörduda spetsialisti (Podoloogi) poole.

Broneeri aeg siit üksikule protseduurile.

Podoloog vaatab üle soolatüüka seisundi ja koguse ning alustab raviga. Ravi teostatakse kas külmetamise teel või lämmastikuga kõrvetamise teel. Mõlemal juhul tuleks korrata ravi nii mitu korda kuniks soolatüügas eemaldatakse. 

Ravi tõhusus oleneb soolatüüka tüübist ja inimese immunsuse tugevusest.

Soovitatav alustada koheselt immuunsuse tugevdamisega ja selleks on üks võimalustest tarbida probiootikume. Need leiad siit

Info on tõlgitud:  Duodecim Terveyskirjasto®