Piimhape jalgades. Kas see on lihastele kasulik? – Jalaravi Tarbed

Piimhape jalgades. Kas see on lihastele kasulik?

Treenides üle pingutades tekib lihastesse piimhape, mis muudab need valusaks ja hellaks mõnikord suisa mitmeks päevaks.

Mis on piimhape?

Piimhapehapupiimas sisalduv orgaaniline hape, mille soolad on laktaadid ja mida tekib lihastes rohkesti, eriti seoses anaeroobse glükolüüsiga.

Piimhape ehk laktaat on orgaaniline hape, mis moodustub kehas ainevahetusprotsesside käigus. See on eriti tuntud seoses anaeroobse ehk hapnikupuuduliku ainevahetusega, mis toimub intensiivse füüsilise tegevuse ajal, kui lihased ei saa piisavalt hapnikku, et energia tootmiseks kasutada aeroobset ainevahetust. Selle tulemusel hakkavad lihased kasutama glükoosi anaeroobselt, ja selle protsessi käigus tekib piimhape.

Piimhape jalgades - kuidas?

 Kui piimhape koguneb lihastesse kiiresti ja suurtes kogustes, võib see põhjustada lühiajalist lihaste väsimust, põletustunnet ning lihasvalusid. See on tuntud kui "piimhappe kuhjumine" või "laktaadi kogunemine". Kui kehaline tegevus muutub vähem intensiivseks või kui lihased saavad rohkem hapnikku, hakkab piimhape järk-järgult lagunema ja eemaldub organismist. Selle protsessi käigus võib piimhape muunduda tagasi glükoosiks ja kasutada edasiseks energia tootmiseks.

Piimhape ei ole tegelikult peamine põhjus lihaste väsimusele intensiivse treeningu ajal, vaid pigem osa kogu ainevahetuse protsessist. Sellel on oluline roll energia tootmisel ning see aitab kehal taluda lühiajalist suurenenud koormust, kuid lihaste väsimuse põhjused on komplekssed ja hõlmavad mitmeid tegureid, sealhulgas glükoosi ja ATP (adenosiintrifosfaadi) kättesaadavust ning lihaskiudude väsimust.

Treeningu ja keha kohanemise kaudu võivad lihased suurendada oma võimet taluda piimhappe kogunemist, mis tähendab, et treenides võib inimene suurendada oma vastupidavust ja vähendada lihaste väsimuse mõju.

Vähenda valu peale treeningut selle salviga

Kas piimhape on kasulik lihastele?

Piimhape ise ei ole otseselt kasulik lihastele, kuid see on osa keha loomulikust ainevahetusest ja energia tootmisest teatud tingimustes, näiteks intensiivse füüsilise tegevuse ajal. Kuigi piimhape võib põhjustada lühiajalist lihasväsimust ja ebamugavustunnet, on selle olemasolu osa protsessist, mis võimaldab kehal vastu pidada lühiajalisele suurenenud koormusele. Laktaat ehk piimhape on süsivesikute ainevahetuse lõpp-produkt.

Treeningu ajal toodetakse piimhapet siis, kui lihased ei saa piisavalt hapnikku, et kasutada aeroobset ainevahetust glükoosi lagundamiseks ja energiat tootmiseks. Anaeroobne ainevahetus, mis hõlmab piimhappe moodustumist, on omamoodi "varusüsteem", mis aitab kehal säilitada intensiivse tegevuse ajal energiatootmist, kui hapniku kättesaadavus on piiratud.

Kui tegelete regulaarselt treeninguga, siis keha saab kohaneda ja muutuda efektiivsemaks piimhappega toimetulekul ning suurendada oma võimet taluda lühiajalist lihasväsimust. See tavaliselt viib vastupidavuse suurenemiseni ja treeningutel paremate tulemuste saavutamiseni.

 5 põhjust miks on piimhape kasulik lihastele:

Kuid piimhape võib olla kasulik lihastele kui plaanid treenida ja lihasmassi kasvatada. Siin on viis põhjust, miks piimhape võib olla kasulik lihastele:

  1. Metaboolne kohanemine: Regulaarse treeningu käigus kohanevad lihased paremini piimhappega, suurendades seeläbi nende võimet taluda lühiajalist lihasväsimust. See võimaldab teil treenida kauem ja intensiivsemalt, mis omakorda aitab arendada lihaste vastupidavust ja jõudu.

  2. Süsteemne energiavarustus: Anaeroobne ainevahetus, mis hõlmab piimhappe moodustumist, võimaldab kehal säilitada lühiajalist energiat intensiivse füüsilise tegevuse ajal, kui hapniku kättesaadavus on piiratud. See võib suurendada teie võimet teha lühikesi, kuid võimsaid pingutusi, mis on oluline näiteks jõutreeningus ja kiirusspordialadel.

  3. Ainevahetuse stimuleerimine: Piimhappe kogunemine lihastesse stimuleerib keha ainevahetust ja põletab rohkem kaloreid pärast treeningut, kui keha üritab taastuda ja eemaldada lihastes tekkivaid jääkaineid. See aitab kaasa kehakaalu hoidmisele ja rasvapõletusele.

  4. Lihaskasv ja taastumine: Mõned uuringud on näidanud, et piimhappe tootmine võib olla seotud lihaskasvu ja taastumisega, kuna see võib stimuleerida hormoonide vabanemist ja lihaste valkude sünteesi. See võib aidata lihastel taastuda pärast treeningut ja kasvada.

  5. Treeningu tõhusus: Piimhappe tunne lihastes on signaaliks intensiivsest treeningust ja jõu suurenemisest. See motiveerib teid treenima kõvemini ja saavutama paremaid tulemusi, mis omakorda viia lihaste kasvu ja parema füüsilise vormini.

Kokkuvõttes on piimhape osa keha ainevahetusest ja energia tootmisest ning kuigi see võib põhjustada lühiajalist ebamugavustunnet treeningu ajal, aitab see kaasa treenitud lihaste vastupidavusele ja parematele tulemustele pikemas perspektiivis. 

Lihaste valule aitab ka see salv

Must Pipar

Tervislik toitumine, korralik puhkus ja mitmekesine treeningukava on samuti olulised tegurid lihaste tervise ja arengu seisukohalt.