Kuidas hooldada kannalõhesid ning saada lahti kannavalust? – Jalaravi Tarbed

Kuidas hooldada kannalõhesid ning saada lahti kannavalust?

Kannalõhede tekkimist põhjustab kuiv nahk, mis ei veni ja seetõttu praguneb.

Paindumatu nahk võib praguneda isegi nii sügavale kuni verinahani välja. Kannalõhest võib hakata verd jooksma ja seepärast võivad kannad muutuda valulikuks ning põletikuliseks.

Põletikulise kannalõhe tunned ära selle järgi kui see on punane ja tundub kuum. Tavaliselt hakkab see ka vedelikku eritama.

Kannalõhe kaudu võivad bakterid väga lihtsasti organismi pääseda, mille tagajärjeks võib olla isegi haiglas hooldamist vajav veenipõletik ehk rahvanimetusega „roos haigus“.

Kuna bakteritest saab väga lihtsalt valuliku põletiku, tähendab see, et jalavalu põhjuseks võivad olla kannalõhed.

Kannalõhede tekitajad


Kõva põrutus kõndimisel tekitab kannapiirkonnas tugevat survet. Paljajalu kõndides tallaalune nahk pakseneb, kuivab ja praguneb.

Paksendi rebimine ja hoogne raspliga töötlemine aitavad kannalõhede tekkimisele ainult kaasa.

Seisev töö, betoonpõrandad, ülekaal ning rasvkoe vähenemine jalgade põhjas on soodne pinnas kannalõhede tekkimisele. 

Liiga kitsas ja väike king, kus kanna äär venitab nahka ning kand sellest üle on nn. topeltkand, mida rahvakeeles nimetatakse hobuseraua paksendiks ning mille venides tekivadki kannalõhed.

Kuidas aga aru saada, et tegemist on just kannalõhedega, mis on tekkinud vale jalgade hoolduse- või jalgade vale asendi tõttu?

 

Kannalõhe tunned ära selle järgi kui nahal on moodustunud venimatu nahapragunemine. Lõhed tekivad sinna, kus tavaliselt nahk väga hästi venib – nagu kandadel, päkkadel ja suure varba servadel.

Kuidas saad ennast aidata?


Kannanaha liigset sarvkesta tuleb pehmendada. Jalgade pesemise ja kuivatamise järel ennetatakse lõhenemist kreemitamisel kergelt masserivate võtetega. Soovitavalt Urea (karbamiidi) sisaldavate kreemidega. Näiteks Foot Repair kreemiga, mis sisaldab 10% uread. Leiad selle siit.

Ureaa sisaldus võiks olla vähemalt 10%.

Kui kannalõhed on väga sügavad ning muutunud juba valulikuks, siis tuleb pöörduda jalaravi spetsialisti juurde.

Koduses hoolduses võib ravi jätkata näiteks Foot Soft kreemiga, mis on toitev ja naha paksendeid vähendav kreem ja sisaldab 4% urea. Leiad selle siit.

 

Õige suurusega kingad, sokid, sukad ja tallatoed vähendavad otsest löögi- ja survevõimalust labajalale ning ennetavad kannalõhede tekkimist.

Samuti aitavad kaasa tekkinud kannalõhede kiiremale paranemisele.

 Kui sa kannatad kannalõhede pärast, siis võta kindlasti meiega ühendust!

www.jalaravikabinet.ee