Millest tekib päikese allergia? Päikese allergia on seisund. – Jalaravi Tarbed

Millest tekib päikese allergia? Päikese allergia on seisund.

Päikeseallergia.

Päikeseallergia ehk fotosensitiivsus on seisund, kus inimene reageerib päikesevalgusele ebatavalisel ja ebameeldival viisil. See seisund võib põhjustada nahaärritust, sügelust, punetust ja muid ebamugavusi. Päikese allergia võib esineda erinevatel viisidel ja selle raskusaste võib varieeruda. Siin on mõned levinumad tüübid päikese allergiast:

  1. Päikese urtikaaria: See on üks levinumaid päikese allergia vorme. Inimestel, kellel on päikese urtikaaria, ilmnevad nahale punased, sügelevad lööbed pärast päikesevalgusega kokkupuudet. Need lööbed võivad ilmneda mõne minuti jooksul kuni tunni jooksul pärast päikese käes viibimist.

  2. Valgustundlik reaktsioon: See hõlmab tundlikkust teatud lainepikkustele päikesevalgusele, näiteks ultraviolett A (UVA) või ultraviolett B (UVB) kiirgusele. See võib põhjustada nahapunetust, sügelust ja villide teket.

  3. Päikese dermatiit: See on päikesevalguse põhjustatud dermatiidi vorm, kus nahk muutub punaseks ja sügelevaks. See võib tekkida päikese käes viibimise järel ja võib mõjutada suuri nahapiirkondi.

  4. Fototoksiline reaktsioon: See tekib siis, kui teatud ained, nagu mõned ravimid või kosmeetikatooted, suurendavad naha tundlikkust päikesevalguse suhtes, põhjustades ärritust ja löövet.

Päikese allergia täpne põhjus võib varieeruda, kuid mõned inimesed on geneetiliselt eelsoodumusega selle seisundi tekkeks. Samuti võivad teatud ravimid, kemikaalid või toidud suurendada päikese allergia riski.

Päikese allergia tunnused:

Mõned levinumad päikese allergia sümptomid hõlmavad järgmist:

  1. Naha sügelus: Sügelus on üks levinumaid päikese allergia sümptomeid. Nahk muutub väga sügelevaks, mis võib olla väga ebamugav.

  2. Punetus ja lööve: Nahk võib muutuda punaseks ja ilmuda võivad lööbed. Lööbed võivad varieeruda väikestest punastest täppidest suuremate villideni.

  3. Põletik: Nahk võib muutuda põletikuliseks ja paistes.

  4. Valu: Mõnel inimesel võib päikese allergia põhjustada valu ja ebamugavustunnet, eriti kui nahk on tugevalt mõjutatud.

  5. Punetus ja paistetus: Päikese allergia võib põhjustada naha punetust ja paistetust, eriti piirkondades, mis on otsese päikesevalguse käes.

  6. Villid: Mõnel juhul võivad moodustuda villid, mis sisaldavad selget vedelikku ja võivad olla valulikud.

  7. Naha koorumine: Päikese allergia võib põhjustada naha koorumist mõjutatud piirkondades.

  8. Allergilised reaktsioonid: Mõned inimesed võivad kogeda allergilisi reaktsioone, mis võivad hõlmata peavalu, iiveldust ja üldist halba enesetunnet.

  9. Lööve huultel ja silmalaugudel: Mõnel juhul võib päikese allergia põhjustada huulte ja silmalaugude piirkonnas löövet.

Päikese allergia leevendamiseks ja ennetamiseks võivad järgmised meetmed olla kasulikud:

  • Kasutage laiaspektrilist päikesekaitsekreemi: Päikesekaitsekreem aitab kaitsta nahka päikese kahjulike kiirte eest. Valige SPF (päikesekaitsefaktor) vastavalt teie naha tüübile ja kandke seda piisavas koguses enne päikese kätte minekut.

  • Kasutage peale päikese käes olemist niisutavad ja rahustavaid kreeme. Näiteks seda vahtkreemi
  • Kandke kaitseriietust: Kandke päikesekaitseriietust, kaasa arvatud mütsid, pika varrukaga särgid ja päikeseprillid.

  • Vältige päikese kõrgeimaid tunde: Püüdke vältida päikesekiirte intensiivseimat aega, mis on tavaliselt keskpäevast kuni kella 15:00ni.

  • Võtke päikesekaitsevahendit: Mõned inimesed võivad vajada päikeseallergia ennetamiseks spetsiaalseid päikesekaitsevahendeid, mida saab retsepti alusel.

Millest tekib päikese allergia?

Päikese allergia, mida nimetatakse ka päikeseurtikaariaks või fotodermatoosiks, on seisund, kus nahk reageerib päikesevalgusele ebatavalisel ja ebameeldival viisil. Selle reaktsiooni täpne põhjus ei ole alati teada, kuid on mitmeid tegureid, mis võivad seda põhjustada või süvendada:

  1. Ultraviolett (UV) kiirgus: Päikese allergia peamine põhjus on kokkupuude päikesekiirgusega, eriti UV-kiirgusega. Mõned inimesed võivad olla tundlikumad ultraviolett A (UVA) või ultraviolett B (UVB) kiirguse suhtes.

  2. Geneetiline eelsoodumus: Päikese allergia võib olla geneetiliselt eelsoodumusega. Kui peres on esinenud päikeseallergiat, võib see suurendada riski selle seisundi tekkeks.

  3. Fototoksilised reaktsioonid: Teatud kemikaalid, ravimid ja kosmeetikatooted võivad suurendada naha tundlikkust päikesevalguse suhtes ja põhjustada fototoksilisi reaktsioone. Näiteks mõned ravimid, nagu antibiootikumid, diureetikumid ja põletikuvastased ravimid, võivad suurendada päikese allergia riski.

  4. Naha tundlikkus: Mõned inimesed võivad olla loomulikult tundlikumad päikesevalgusele ja nende nahk reageerib intensiivsele päikesekiirgusele.

  5. Immuunsüsteemi reaktsioonid: Päikese allergia võib olla seotud immuunsüsteemi ebatavaliste reaktsioonidega ultraviolettvalgusele.

  6. Teised haigused: Mõned terviseseisundid, nagu lupus või porfüüria, võivad suurendada päikeseallergia riski.

Päikeseallergia sümptomid võivad hõlmata punetust, sügelust, löövet ja villide teket nahal. Need sümptomid ilmnevad tavaliselt pärast päikesevalgusega kokkupuutumist ja võivad kesta mõne tunni kuni mõne päeva jooksul. See kreem rahustab jalgadel päikesest tekkinud sümptomid: vaata siia

Päikeseallergia vältimiseks ja leevendamiseks on soovitatav kasutada laiaspektrilist päikesekaitsekreemi, kanda kaitseriietust, vältida päikese kõrgeimaid tunde ning konsulteerida arsti või dermatoloogiga, kui sümptomid on tõsised või korduvad. Arst võib soovitada ravi, mis aitab leevendada sümptomeid ja vähendada päikeseallergia riski.