Individuaalsed või ortopeedilised tallatoed? – Jalaravi Tarbed

Individuaalsed või ortopeedilised tallatoed?

Tallatoed on:

Tegevust kontrollivad sisetallad mis on staatilisel ja dünaamilisel uurimistööl kliendile valmistatud abivahendid jalalabale ja alajäsemele.
Sisetalla eesmärk on kergendada koormust, suunata või kaitsta jala asendit või korrigeerida jala funktsioone.

Mis vahe on individuaalsel tallatoel ja ortopeedilisel standard tallatoel?

Individuaalsed tallatoed ja ortopeedilised standardtallatoed on mõlemad jalatsitesse paigaldatavad sisetallatuged, kuid neil on olulised erinevused.

Siin on peamised erinevused individuaalsete ja standardtallatugede vahel:

  • Isikupärastamine:
  1.  Individuaalsed tallatoed: Need valmistatakse vastavalt konkreetse inimese jala anatoomiale ja vajadustele. Enne nende valmistamist võib teha jalavõlvi uurimise ja analüüsi, et tagada kohandatud toode. 
  2. Ortopeedilised standardtallatoed: Need on ettevalmistatud üldiseks kasutamiseks, mitte konkreetsele inimesele kohandatud. Tallatoed leiad siit
  • Eelised ja puudused:
  1. Individuaalsed tallatoed: Pakuvad kohandatud tuge ja leevendust konkreetsete jala probleemide jaoks, kuid võivad olla kallid ja nõuavad lisaaega valmistamiseks.
  2. Ortopeedilised standardtallatoed: Tavaliselt odavamad ja kergemini kättesaadavad, kuid ei pruugi sobida nii hästi tõsiste jalaprobleemide korral.
  • Hind:
  1. Individuaalsed tallatoed: Need on tavaliselt kallimad, kuna need on valmistatud spetsiaalselt iga inimese jaoks ning nõuavad eraldi jalavõlvi analüüsi ja toote kohandamist.
  2. Ortopeedilised standardtallatoed: Need on tavaliselt odavamad ja kättesaadavad ilma individuaalse mõõtmiseta.

 

Individuaalsed tallatoed on vajalikud ja soovitatavad järgmistes olukordades:

  1. Tõsiselt probleemsed jalad: Kui teil on tõsiselt probleemsed jalad, nagu lampjalg ehk jalavõlvi lamenemine, jalalaba muutused nagu näiteks: tugev valu jalgades, terav valu jalgades, võivad individuaalsed tallatoed olla vajalikud. Siin võib olla peale  põlve- ja/või puusaoperatsiooni on jalg teisest lühem. Individuaalselt valmistatud tallatoed võivad pakkuda spetsiifilist korrektsiooni ja tuge, et leevendada sümptomeid ja parandada jala asendi seisundit.
  2. Diabeet ja neuropaatia: Diabeet võib põhjustada tõsiseid jala probleeme, sealhulgas haavandeid ja kalluseid. Individuaalsed tallatoed võivad aidata diabeetikutel vähendada survepunkte ja ennetada haavandite teket, eriti kui neil on diabeetiline neuropaatia (närvikahjustus). Ehk siis kui juba on füüsiline probleem.
  3. Trauma ja operatsioonid: Pärast jala vigastusi või operatsioone, nagu näiteks luumurrud või liigese asendamine, võivad individuaalsed tallatoed aidata toetada paranemist ja korrigeerida jala struktuuri.
  4. Lapsepõlves: Lastele võib individuaalsete tallatugede kasutamine olla oluline osa lapse keha arengus. Kasvamisel võivad tekkida jalavalud. Õigeaegne võimaliku probleemi tekkimine võib aidata ennetada tulevikus tekkivaid probleeme.

Individuaalsete tallatugede kasutamine on eriti soovitatav, kui teil on juba jala probleemid või kui olete kogenud püsivat valu või ebamugavust.

Enne individuaalsete tallatugede kasutamist on soovitatav konsulteerida podoloogi, ortopeedi või muu tervishoiuspetsialistiga, kes oskab hinnata teie jala seisundit, teha vajalikke mõõtmisi ja soovitada sobivat tüüpi tallatoed.

 Millal sobivad ortopeedilised tallatoed?

Ortopeediliste tallatugede ehk sisetallatugede vajadus sõltub konkreetsest olukorrast ja jala tervisest. On eelkõige jal leevendamiseks ja ennetamiseks.

Siin on mõned levinumad olukorrad, kus võib tekkida vajadus ortopeediliste tallatugede järele:

  1. Lampjalad: Kui teil on lampjalad ehk puudub jalavõlv või on eaga madaldunud jalavõlv,  sobivad ortopeedilised tallatoed, mis toetavad jala loomulikku kumerust ja aitavad vähendada jalgades koormust. Lampjalale tallatugi leiad siit

  2. Hallux Valgus - Jalgades tekkivad muutused: Teatud jalalaba muutused (deformatsioonid), nagu hallux valgus ( suure varba kõverus ehk suure varba nukk ehk suure varba kont ), põhjustab ebamugavust ja valu.  Ei ole lihtne jalanõusid osta, sest peab valima suure varba kondi järgi. Kuhu see kõver varvas mahub ja et ei oleks survet sellele varbale. Ei tekitaks suurele varbale valu. Ortopeedilised tallatoed võivad aidata leevendada neid sümptomeid. Sellele probleemile tallatoed siit

  3. Jalavalu öösel/sääres/hommikuti ärgates: Kui teil esineb kroonilist jalavalu, mis võib olla seotud jala asendiprobleemide, ülekoormuse või muude eaga või tööga seotud põhjustega, sobivad ortopeedilised tallatoed leevendama valu, ebamugavust, koormust, põrutust jalgades või valu päka all. Need tallatoed aitavad siin

  4. Kannavalu ehk Kukekannus ehk Plantaarfastsiit: Plantaarfastsiit on seisund, kus sidekirme põletik põhjustab tugevat valu kannas. Parim ravi kukekannusele on venitusharjutused ja tallatoed mis võtavad surve põletikulisest kohast ära. Osad ortopeedilised tallatoed on valmistatud kannal survet vähendama ja see leevandab kannavalu kiiresti. Sellele probleemile tallatoed siit

  5. Sportlikud tegevused: Sportlastele soovitame kasutada ortopeedilisi tallatugesid, et parandada jalgades stabiilsust ja ennetada/vältida vigastusi. Tallatoed aitavad vähendada ülekoormusest tulenevat survet ja parandada jalgades jõudlust. Oluline osa on ka jalgade higistamisel. Sportimisel suurel osal hakkavad jalad higistama. Soovitame nahast sisetaldu või tallatugesid mis on nahale ja jalgade tervisele parem kui tehismaterjal või geeltallad. Need tallatoed aitavad siin

  6. Diabeet: Diabeetikutele soovitame ortopeedilised tallatoed, et ennetada jala haavandeid ja nahapaksendeid. Tallatoed vähendavad hõõrdumist ja survet jalgades. Diabeedihaigel on kohustus võimalikult palju liikuda ja see on mugavam valutum ning ennetab probleemide lisandumist jalgadesse kui kasutada tallatugedega jalatseid.  Tallatoed leiad siit

 Oluline on meeles pidada, et tallatoed ei pruugi olla sobivad kõigile ja nende kasutamise vajadust peaks hindama spetsialist, näiteks podoloog või ortopeed. Spetsialist saab hinnata teie jala seisundit, kuulata teie sümptomeid ja soovitada sobivaid ortopeedilisi lahendusi, kui see on vajalik.

Õigeaegne tallatugede kasutamine võib aidata vältida tõsiseid jalgades tekkivaid probleeme ja parandada üldist jalgade tervist.

Terved jalad- Terve keha!