Sissekasvanud küüs ja kuidas kodus hooldada? – Jalaravi Tarbed

Sissekasvanud küüs ja kuidas kodus hooldada?

Tänasel päeval oskab enamik inimesi googeldada interneti avarustes: sissekasvanud küüs ja kodune ravi.

Sissekasvanud küüne kodune hooldus annab erinevaid tulemusi internetist otsides. Rahvameditsiinis soovitatakse teeseent, soolavanne, taluvõid, et kodustes tingimustes ravida nende vahenditega sissekasvanud küünt. On toodud välja erinevaid meetodeid sissekasvanud küüne koduseks raviks.

Kuid reaalsus näitab, et põletikulise sissekasvanud küünega peab ikkagi arsti poole pöörduma. Mida hiljem pöördub patsient arsti juurde, seda suurem on tõenäosus nakkushaiguste komplikatsioonideks.

 

Mida nimetatakse sissekasvanud küüneks? 

Sissekasvanud küüs (unguis incarnatus) viitab seisundile, kus küüne serv kasvab nii sügavale küünepõhja koesse, et küünealuse kude muutub põletikuliseks.

Tihti aetakse segamini sissekasvanud küüs ja deformeerunud küüs.

Sissekasvanud küünel võib küüneplaadi kumerus olla täiesti normaalne, kuid tekitab siiski valu ja ebamugavus tunde inimesele.

Kuid deformeerunud küünel on peaaegu alati ebanormaalne küüneplaadi kõverus. Trauma tagajärjel hakkab küüs paksenema ja tekitab tunde nagu küüs kasvaks sisse. Tegelikult piisab küüne paksenemise peatamisest ja küüs ei tekita tunnet nagu kasvaks sisse. 

Sissekasvanud küüne põhjused ja sümptomid:

  • Vale küünte lõikamine: Küünte liiga lühikeks lõikamine või selle lõikamine liiga nurgeliselt võib põhjustada küüne serva sissekasvamist. Küüntehoolduseks saate aja broneerida siit
  • Liiga kitsad või kõrge kontsaga kingad: Liiga kitsa liistuga või liiga kõrge kontsaga kingade kandmine avaldab survet varvastele ja küüntele ning see põhjustab sissekasvanud küüne teket. Abivahendid leiate siit
  • Trauma või vigastus: Jalgade vigastused, nagu löögid või kukkumised, võivad põhjustada küünte deformatsioone ja sissekasvamist. Samuti varbale kukkunud esemed, sportimine valede jalatsitega tekitab varvastes trauma seisukorra.
  • Küüne struktuuriga seotud tegurid: Mõned inimesed on geneetiliselt eelsoodumusega sissekasvanud küünte tekkeks, kuna neil võib olla küünte struktuur, mis soodustab sissekasvamist.
  • Diabeet: Diabeeti põdevatel inimestel on suurem risk sissekasvanud küüne tekkeks.
  • Halb küünehooldus: Ebapiisav või ebaõige küünehooldus, sealhulgas küünte pikaajaline lakkimine, võib põhjustada küüne plaadi nõrgenemist ja seejärel sissekasvamist.
  • Küünte seeninfektsioon: Küünte seeninfektsioon võib põhjustada küünte paksenemist ja deformatsiooni, mis võib omakorda suurendada sissekasvamise riski.
  • Küüneplaat: On nii lai, et see ei mahu selle jaoks ettenähtud ruumi.
  • Küüs:  Küüs ise paindub mõlemalt poolt küünepõhjani ja põhjustab valu. Mõlemad esinevad kõige sagedamini suure varba küüntel.

Sissekasvanud küüne kodune hooldus.

Esimeste sümptomite ilmnemisel tuleb küünenurk puhastada ja avada. Selle alla võid panna üheks või paariks väikese vatipadja või kiudlapi TOOTE LEIAD SIIT.

Küüne nurga puhastamine ja avamine on pärast küünt pehmendavat jalavanni palju parem kui ilma vannita.

Pärast seda tuleb jälgida, et küüne nurk ei kasvaks tagasi küünepõhja kudedesse. Küüs jäetakse piisavalt pikaks ja küünenurka ei tohi lõikamisel ümardada täielikult.

Küüs peab jääma piisavalt nelinurkseks kuid tuleb silmas pidada, et nurk ei saa jääda teravaks. Terav nurk hõõrub kõrval olevale varbale paksendi või teeb naha punerdavaks. Nurk on soovitatav siiski viilida õrnalt ümarjaks selle kohapealt mis võib puutuda kokku naaber varbaga. 

Kui siiski on küünevall punane ja eritab vedelikku saab seda siiski veel kodus hooldada. Küüne serva alla saab paigaldada järgmise toote(Sorbact). Selle toote leiab siit ja lisaks kasutada seda toodet, et vältida uut nakatumist sellel ajal kui küüs on vastuvõtlik erinevatele infektsioonidele.

tinktuur 

Puhta veega jalgu vannitades ja kasutades küüneserva alla Sorbact tampooni võib õnnestuda paranemise suunda keerata. Sorbacti kasutades ei tohi muid kreeme egavahendeid kasutada, sest muidu haavaside ei toimi. Kindlasti tuleks vaadata millised jalatseid kanda, et varvas ei saaks uut survet peale. See võib hõlbustada paranemist.

Millal tuleb abi otsida?

Kui küünevallipõletik on nii tugev ja valutab ööpäevaringselt on põhjust pöörduda arsti poole. Arst saab aidata antibiootikumidega või kirurgiliselt eemaldada kogu küüs.

Podoloogi ehk jalaravi spetsialisti poole saab pöörduda kui teil kahtlus, et on sissekasvanud küüne tegemist (ei ole veel diagnoositud arsti poolt) ja/või teil on olnud see probleem enne ning soovite ennetada uue sissekasvamise tekkimist. Soovite kaardistada oma jalgade hetkeseisu. Podoloog saab jalgade hoolduse käigus puhastada küüne servad ja tamponeerida vajadusel ning õpetada kodus hooldama.

Sissekasvanud küüne ennetamine

Ennetavalt on soovitatav järgida õiget küünehooldust, regulaarset jalaravi kabineti külastust 2-3 korda aastas ja vältida potentsiaalseid riskitegureid, mis võivad sissekasvanud küünte teket soodustada.