4 fakti, et kõrge jalavõlv tekitab seljas valusid. – Jalaravi Tarbed

4 fakti, et kõrge jalavõlv tekitab seljas valusid.

Tallatugede kandmisega saab vältida sääre-, põlve- ja seljavalusid. Kingapoodides müüdavate toodete järgi vaadataes siis kantakse mitte just kõige painduvamaid ja mugavamaid jalatseid.

 Elustiil, vähene liikumine ja ülekaal toob kaasa jalavõlvi vajumise ehk madaldumise.

Ja siis me avastamegi, et erinavad kehapiirkonnad valutavad. Jalavõlvi vajumine tekitab valusid nii säärtes, põlvedes kui alaseljas.

Kas tuleb tuttav ette: "Täna on nii pikk ja raske tööpäev seljataga ja mul põlved lausad tulitavad! Selg ei anna ka rahu. Hommikul ei saanud kuidagi voodist püsti!"

Probleemid jalalabas väljenduvad enamasti valuna ja see annab tunda eelkõige kõndimisel. Enamasti on valu põhjuseks jala asend ja talitlus ehk kuidas jalg saab liikuda jalatsites.
Ülekaal ja vananemine muudavad jalalaba normaalset võlvi ning eriti jalalaba ristvõlvi madaldumine toob esile jala esiosa valud.

Oled kindlasti kuulnud vanaemalt või vanaisalt: "Oh kuidas mul taas jalad valutavad. On kohe selline vastik luuvalu!

 Kõrge jalavõlv - kuidas sellest aru saada?

Arstide keeles nimetatakse seda pes cavus.

1. Paljajalu kõndides ei jää jalast jälg tervikuna. Tundub nagu oleksid varbad, päkk ja siis ainult kand. On ainult kaks toetus punkti. 

2. Jalatseid ostes on raske leida sellist jalanõud, mis ei suruks jalale peale. Ei tekitaks sellist pitsitavat tunnet jala peal. 

Nüüd need faktid miks selg valutama hakkab?

1. Liiga kõrge pikivõlviga pöid, mis ei talu pikaajalist koormust ning nõuab pehmeid jalanõusid;

2. Ei saa mingit toetust jalatsist

3. Ülekaal mille tagajärjel kuluvad liigesed kiiremini

4. Kõõluste ja lihaste lühenemine

Kõrge jalavõlvi kõige suurem probleem on, et ta ei saa mitte mingisugust toetust jalatsist. Ükskõik milline mudel see jalats on. 

Tallatoega saab ära toestada jala, mis aitab hoida ära võlvide vajumist ehk madaldumist ja sellega kaasnevaid probleeme - haamervarbad, hallux valgust ehk "konti", pöialuude enneaegset osteoartriiti.

Hallux valgus ehk suurel varbal "nukk"

Osteoartriiti iseloomustab liigesekõhre hävinemine. Liigeskõhre hävimise tõttu tekib luude omavaheline hõõrdumine, mis põhjustab valu, jäikust ning väheneb liigesliikuvus. Osteoartriit ei kahjusta ainult kõhre, vaid haarab kogu liigest tervikuna.  

Seda kõike saab ennetada.

Tallatoed aitavad hoida jalalabad õiges keskasendis ning see omakorda vähendab ka valusid hüppe- ja põlveliigeses.

Kõrgele kaarele toetavad tallatoed leiad siit

Tänapäeval, kui me liigume enamuse ajast kõval pinnasel (asfalt, betoon põrand) ning kinga tallad on õhukesed ( näiteks tennised, baleriinod) ja ilma sisse ehitatud võlvi toestuseta annab jalatsisse paigutatud tallatugi hea toestuse. Ennetades tallavõlvi vajumist saad luude joondumist parandada ning vähendada kulumise riski.

Tallavõlvi vajumisel lähevad paigast ära ka kõik ülejäänud luud. Puusad, selgroog jne. Sellega kaasneb ka lihaste ja kõõluste lühenemine.

Olenemata tallavõlvist võiksid tallatugesid kanda kõik inimesed.

Tallatugede kandmisest on kasu ka siis kui päka all või varvaste külgedel on paksendid. Paksendite asukohad näitavad, et jalalaba on vales asendis ja koormusjaotus jalal vale.

Ristvõlvi lamenemine tekitab tavaliselt päkavalu ja seejärel viib päka lamenemine varbaliigeste deformatsioonini ning valesse asendisse. Siit ongi tulemuseks "konksus varbad ja suure varba kont".

Samuti haamervarvaste liigeste peale tekkivad konnasilmad ja vahele pehmekoelised konnasilmad. Kindlasti tuleks tähelepanu pöörata kui suure varba "kont" on kirurgiliselt juba eemaldatud, siis tallatugede kandmine taasumiseks on väga vajalik.

Kui ei toeta tallatugedega jalalaba võtab suur varvas jällegi suuna valesse suunda. Lisaks saab kasutada ka väiksemaid abivahendeid hoidmaks jalga õiges ja mugavas asendis.

Abivahendid haamervarvastele ja päka valudele leiad siit 

Terved jalad - Terve keha!

Kasutatud terveyskirjasto materjale.