Jalad surisevad, valutavad, kuumavad? Ei saa magama jääda? – Jalaravi Tarbed

Jalad surisevad, valutavad, kuumavad? Ei saa magama jääda?

Tavaliselt inimene siiski väsimuse vastu ei saa, nii et varem või hiljem nõuab keha ja vaim puhkust ja kaotatud une tagasi magada.

Miks ma ei saa siis kohe magama jääda kui voodisse lähen?

Jalad surisevad, valutavad, kuumavad? Ei saa magama jääda?

Tahaksin loopida oma jalgu, jalad kihelevad, põletav tunne jalgades, hommikul olen ikka väsinud?

Kas see võib olla Rahutute jalgade sündroom? 

Rahutud jalad viitavad ebameeldivale tundele alajäsemetes, mis sunnib jalgu liigutama, sest liikumine leevendab ebameeldivat tunnet. Valu on tunda siis, kui inimene on puhkeasendis ja ilmub tavaliselt enne magamaminekut. Rahutute jalgade sündroom (RLS) on neuroloogiline häire.

Rahutute jalgade sündroomi levinumad tunnused:

Pidev ebamugavustunne jalgades: Kipitav, põletav/kuumav või sügelev tunne jalgades. See tunne võib olla raske taluda ja põhjustada rahutust.

Puhkeolekus eriti tugevalt tunda, kui inimene istub või läheb voodisse lamama pikemalt ja jalgadel on vähem liikumisvabadust. Eriti õhtul ja öösel.

Tekib liigutamise vajadus: tunned  sageli tungi oma jalgu liigutada, kuna see aitab ajutiselt sümptomeid leevendada. Tahad jalgu kiigutada, kõndida, et ebamugavus tunne kaoks.

Pidev unepuudus: Voodisse minemine tekitab hirmu, sest sul on raskused magama jäämisel. Ärkad öösel mitu korda, sul on katkendlik uni. Hommikul ärgates tunned väsimust ja päevased toimingud on rasked.


Mis haigus see on?

Rahutute jalgade sündroom (RLS, restless legs syndrome) on haigus, mis väljendub vastupandamatu vajadusena liigutada oma jäsemeid. See häire on ebameeldiv ja ei lase inimesel õhtul uinuda. Lisaks kaasub sellega sageli perioodiline jäsemete liigutamise häire (PLMD, periodic limb movement disorder), mis ei lase öösel korralikult välja puhata. (Christopher ja Earley, 2003)

See haigus on ravitav.

Rahutute jalgade sündroomist saab rääkida siis, kui probleem esineb vähemalt kolm korda nädalas vähemalt kolme kuu jooksul.


Mida saab inimene ise teha?

Regulaarne treenimine võib rahutute jalgade sümptomeid vähendada, kuid enne magamaminekut tuleks vältida rohket liikumist, kofeiini ja alkoholi tarbimist ning suitsetamist. Samamoodi aitavad magama jääda une tingimuste rahulikkus ja sobiv temperatuur. Enne magamaminekut tasuks võtta aeg jalgade eest hoolitsemiseks: kasuta aega nahahoolduseks kreemita rahustava ja lõõgastava kreemiga jalgu näiteks. Toote leiad siit:

Kipitava, põletava või sügeleva tunde jalgades rahustab, leevendab see toode:

 

Rahutute jalgade sündroom raseduse ajal kaob mõne nädala jooksul pärast rasedust.


Millal peab pöörduma arsti vastuvõtule?

Kui und parandavatest meetmetest ei piisa ja rahutud jalad tõsiselt häirivad und, tuleb pöörduda ravile. Arsti vastuvõtul uuritakse alajäsemete vereringet ja närvide talitlust. Peale lihtsate vereanalüüside pole tavaliselt muid analüüse vaja.

Probleemi saab ravida ravimitega, mis mõjutavad kesknärvisüsteemi. Samuti on leitud, et 4–12 nädalat kestvad rauaravimid avaldavad rahutute jalgade all kannatavate inimeste elukvaliteedile platseebost paremat mõju, kuigi mõju ei näi olevat otseselt seotud raua puudusega, mida hinnatakse nt ferritiini määramisega.

Nõelravi on rahutute jalgade ravis katsetatud, kuid uuringute kohaselt pole selle tõhususe kohta usaldusväärseid tõendeid. Selle asemel on leitud, et vibratsiooni põhine ravi parandab rahutute jalgade all kannatajate unekvaliteeti. (terveyskirjasto)


Kuidas on võimalik ennetada probleemi?

Jalaravi spetsialist

Rahutute jalgade sümptomit ei saa kuidagi ära hoida, kuid sümptomite ägenemist saab ohjeldada hea une eest hoolitsemisega: et voodi oleks mugav ning magamiskeskkond rahulik ja sobivalt jahe. Ei tohiks enne magamaminekut kasutada nutiseadmeid, vaadata telekat, liikuda. soovitatav oleks rahunemise aeg tekitada endale enne voodisse minekut.

Päikest Teie päeva soovides, 

Jalaravi kabinet, Monika