Atoopiline nahk ei ole naljaasi! Valesti hoodades või tekitada suurema – Jalaravi Tarbed

Atoopiline nahk ei ole naljaasi! Valesti hoodades või tekitada suurema probleemi kui enne oli.

Atoopiline nahk (atoopiline dermatiit) on krooniline, sügelev, põletikuline nahahaigus. Haiguse algust mõjutavad naha struktuursed omadused ja naha immuunsüsteemi ebanormaalne toimimine.

Mis tähendab atoopiline nahk?

  • Atoopiline dermatiit on krooniline nahahaigus, mis on põhjustatud naha struktuursetest iseärasustest ja naha immuunsüsteemi ebanormaalsest toimimisest.
  • Atoopiline dermatiit on tavaline, osaliselt pärilik haigus, mille levimus on 10–20%.
  • Atoopilise dermatiidi sümptomiteks on naha sügelus, kuivus, karedus, punetus ja lagunemine. Tüüpilised alad lastel on põsed, jalad ja käed ning täiskasvanutel pea, ülakeha, jalad ja käed.
  • Atoopilise dermatiidi raviks kasutatakse kortisooni salve, kaltsineuriini inhibiitorikreemid, UV-valguse ravi ja sisse võetavad ravimid.
  • Pehmendavate kreemide regulaarne kasutamine on ravi oluline osa.

Atoopiline nahk (atoopiline dermatiit) on krooniline, sügelev, põletikuline nahahaigus. Haiguse algust mõjutavad naha struktuursed omadused ja naha immuunsüsteemi ebanormaalne toimimine.

Atoopilise dermatiidi kalduvus on osaliselt pärilik ja mõnedel patsientidel on ka teisi atoopilise haiguse rühma haigusi, nagu allergiline nohu või astma. Haiguse kulgu võivad mõjutada sisemised ja välised tegurid, nagu psühholoogilised tegurid, higistamine, naha mikroobid, toit, nahakosmeetika ja kliima.

Enamikul atoopilise dermatiidiga patsientidest on kerged sümptomid ja neil on hea prognoos. Paljude jaoks süvenevad sümptomid talvehooajal ja leevenevad suvel. Atoopilist dermatiiti iseloomustavad vahelduvad ja sageli üllatavad ägenemised.

Iseloomulikud jooned:

Atoopiline nahk on kuiv ja sügelev ning lööbepiirkonnad on punetuse, karedusega ja nahk võib pinnal puruneda. Pideva kriimustamise tagajärjel võib nahk pakseneda, s.t. samblikud. Lööve ja sellega seotud sügelus häirivad und ja võivad üldiselt elukvaliteeti halvendada.

Nahahooldus:

Ravi eesmärk on vähendada sügelust ja löövet, vältida lööbe ägenemisi ja toime tulla haigusega. Pehmendavate kreemide regulaarne kasutamine on ravi oluline osa. 

Regulaarne jalgade hooldus mille käigus hooldatakse jalgade nahka on eriti oluline, et kodus kasutatavatest kreemidest oleks maksimaalne kasu. UV-valguse ravi saab erineval moel: on võimalik osta koju spetsiaalne lamp või käia spetsialisti juures coldplasma hoolduses. Broneeri aeg siit

ColdPlasma video on siin

Kuidas vähendada nahahooldus toodetega sügelust, löövet ja kuivust?

Regulaarselt tuleks kreemitada ja vältida naha liigset pesemist keemiat sisaldavate pesuainetega.

Meie jalapalsam Dry aitab sind kui sul on:

1. sarvkihi paksenemine ehk hüperkeratoos peopesades ja/või jalataldades.

hüperkeratoos, ekseem, atoopiline nahk

2. on sügeliste lestaliste põhjustatud sügelev nahahaigus mis tekitab jalalabal sügelemise.

3. Krooniline plantaarne dermatiit (ekseem) . Pildil kõige iseloomulikumas kohas. atoopiline nahk, kuiv nahk, dermatiit

 

 Kreemi leiate siit

Ennetamine:

Atoopilise dermatiidi ennetamine. Siiani ei ole kindlaid tõendeid atoopilise dermatiidi esinemissageduse vähendamiseks võetud individuaalsete meetmete kohta. Vastavalt riiklikele praegustele hooldusjuhistele soovitatakse allergiaohus olevatel peredel süüa 4–6 kuud ja alustada tahket toitu alates nelja kuu vanusest.

Probiootikumid/prebiootikumid ( leiate siit ) , samuti kreemide varajane kasutamine võivad avaldada atoopilisele nahale vähendavat toimet. Täiskasvanu eas hoiab kreemi regulaarne kasutamine ära lööbe kordumise.

 Kokkuvõtteks - enese eest hoolitsemine on prioriteet mitte luksus!❤️

kasutatud terveyskirjasto infot.